Bratislavský kraj opraví viaceré cesty vrátane Pezinskej Baby

09.01.2013 Bratislava

Bratislava 9. januára (TASR) - Aj v tomto roku opraví Bratislavský samosprávny kraj (BSK) viaceré cesty a mosty, ktoré má vo svojej správe. V rozpočte sú na to vyčlenené štyri milióny eur, na bežnú údržbu 7,8 milióna eur. Plánovaná je rekonštrukcia cesty cez horský priechod na Pezinskej Babe, ktorá je v havarijnom stave. Opraví sa aj most cez Malý Dunaj v Zálesí a cesty v obciach Závod, Hrubá Borša, Dunajská Lužná a Modra, ktoré boli pre nedostatok financií, respektíve sanácie ciest a objektov po povodniach, presunuté do tohtoročného plánu z roku 2011. Plánovaná je aj rekonštrukcia priesečnej križovatky na okružnú v Novej Dedinke.

"Na jar začneme s rekonštrukciou cesty cez Pezinskú Babu. V kritickom stave sú viaceré úseky komunikácie. Je porušená stabilita cestného telesa, vytvárajú sa pozdĺžne trhliny a zosúvajú sa časti vozovky. Vlani sme preto v záujme bezpečnosti cestnej premávky obmedzili dopravu na kritických úsekoch. Ak by sme tak neurobili, hrozil by úplný zosuv časti telesa," povedal predseda BSK Pavol Frešo. Rekonštrukcia bude podľa neho náročná, bude potrebné čiastočné rozobratie telesa, tiež vybudovať kotvenia násypu, urobiť odvodňovacie vrty a oporné múry. Sanačné práce na všetky tri havarijné lokality sa budú robiť naraz v rámci jednej stavby, treba počítať aj s lokálnymi odstávkami dopravy. Predpokladané náklady sú viac ako 2,5 milióna eur. Na ceste cez Pezinskú babu dosiaľ platí zákaz prejazdu nákladných vozidiel nad sedem ton.

Vlani sa vyčlenilo v rozpočte kraja na bežnú údržbu a výkon správy 8,5 milióna eur a na rekonštrukcie ciest približne 6,3 milióna eur. Najnákladnejšou bola rekonštrukcia cesty II/502 v intraviláne obce Vinosady. Cesta bola zničená v dôsledku jazdenia ťažkej nákladnej dopravy v kombinácii s nevyhovujúcim stavom podložia podmáčaným zrážkovými vodami, ako aj nevyhovujúcou konštrukciou pôvodného násypu. Vozovka to nevydržala, vytvárali sa trhliny, cesta sa postupne prepadávala, až došlo k úplnému zosuvu násypu.

Pokračovalo sa v sanáciách ciest zničených povodňami v roku 2011. V okrese Pezinok sa dokončili práce na novom moste v Doľanoch, zrekonštruovala sa vozovka, most, priepusty aj oporné múry v obci Píla a tiež sa vybudoval nový most v Budmericiach. Zrekonštruovali sa cesty v Zohore a urobili sa veľkoplošné vysprávky na viacerých úsekoch ciest - v okrese Malacky v celkovej výmere 4700 m2, v okrese Pezinok (3420 m2), Senec (3734 m2), v celkovom náklade cca 360.000 eur.

BSK má vo vlastníctve 511,68 km ciest, z toho 178,94 km ciest II. triedy a 332,74 km ciest III. triedy a tiež 130 mostov, z ktorých je 11 nad diaľnicami. Ich údržbu zabezpečuje správcovská spoločnosť Regionálne cesty Bratislava, a. s.
 

Vyberte región